Nainen syö omenaa

Poistaako huuhtelu pöpöt hedelmistä?

Useimmat bakteerit häviävät, kun huuhtelet omenan. Terveydelle haitalliset torjunta-aineet ovat sen sijaan vaikeampia pois pestäviä.

keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Hedelmien pinnalla on monenlaisia pieneliöitä ja muita epäpuhtauksia, joista vain osa lähtee pois vedellä huuhtelemalla.

Osa niistä voi aiheuttaa mahavaivoja ja jopa vakavan ruokamyrkytyksen.

Onneksi juuri sairauksien aiheuttajat, kuten salmonella-, listeria- ja kolibakteerit, norovirukset, amebat ja loismadot, huuhtoutuvat useimmiten helposti pois.

Torjunta-aineet tarttuvat kiinni

Tuhoeläinten ja kasvitautien torjuntaan käytetyt kemikaalit ovat bakteereja hankalampia huuhdottavia.

Torjunta-aineet eli pestisidit on usein nimenomaan suunniteltu tarttumaan hedelmän tai vihanneksen pintaan suojaamaan sitä taudinaiheuttajilta tai hyönteisiltä. Vain harvat torjunta-ainejäämät saa pestyä pois kokonaan, vaikka hedelmiä tai kasviksia hinkkaisi kuinka tarmokkaasti.

Siksi elintarviketurvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovat tyytyneet ainoastaan määrittämään raja-arvot, miten paljon aineiden jäämiä elintarvikkeissa saa olla.

Omenan sisällä ja ulkopinnalla vaanivat monenmoiset pöpöt

Bakteerit, muut pieneliöt ja torjunta-ainejäämät eivät istu yhtä tiukasti hedelmän pinnassa. Toiset niistä tunkeutuvat kuoren läpi hedelmälihaan asti, toiset taas muodostavat kalvon kuoren päälle. Siksi kaikista ei pääse eroon pelkästään huuhtelemalla.

|

Kuoren reiästä pääsee pieneliöitä

Hedelmäpuissa ja muissa kasveissa on tietysti myös luontaisia pieneliöitä, jotka voivat päästä hedelmän sisään esimerkiksi kuoren rikkoutuessa.

Silloin hedelmään voi tulla tummia kohtia, joita ei voi pestä pois, koska ne ovat hedelmälihassa.

Tällaiset läikät eivät ole haitallisia terveydelle.

Neljällä kymmenestä lapsesta on liikaa torjunta-aineita kehossaan

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan neljällä kymmenestä lapsesta on kehoon kasaantunut hälyttävän suuria määriä torjunta-aineita muun muassa hedelmistä ja vihanneksista, joita ei ole pesty kunnolla. Liialliset torjunta-aineet kehossa voivat johtaa muun muassa siittöiden tason huonontumiseen, sikiövaurioihin, syöpään ja Parkinsonin tautiin.

Lue oheisesta artikkelista lisää siitä, mitä kaikkea pahaa voi seurata kemikaaleista, joille altistumme päivittäin:

Mitä ovat pestisidit?

? Pestisidejä sanotaan myös torjunta-aineiksi ja kasvinsuojeluaineiksi.

? Esimerkiksi omenoita ja päärynöitä ei tarvitse kuoria. Kasvinsuojeluainejäämien suurimmat sallitut enimmäismäärät asetetaan niin, että tuote on turvallinen syötynä myös kuorineen. Jos haluaa minimoida kasvinsuojeluainejäämien saantia, hedelmät voi kuoria. Tällöin tosin häviää myös paljon arvokkaita ravintoaineita. Hedelmien pesu poistaa karkeasti arvioiden 30–40 % kuoren jäämistä. Tässä on kuitenkin suuria yhdistekohtaisia eroja, sillä jotkin aineet imeytyvät kuoren läpi kasvin sisään. Lähde: Evira

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: