suklaa teaser

Maaginen suklaalevy kestää ikuisesti

Leikkaa seuraava Fazerin Sininen tietyllä tavalla ja siirrä paloja, niin ikään kuin tyhjästä ilmestyy aina yksi pala lisää. Ainakin siltä puuha näyttää alla olevalla videolla. Kestääkö suklaa todella ikuisesti?

perjantai 20. marraskuuta 2015 teksti Mikkel Skovbo

Ihanaa, vihdoinkin sellainen on keksitty: loppumaton suklaalevy!

Voit itse nähdä, miten sen saamiseksi pitää vain osata paloitella levy oikein ja siirtää muutaman palan paikkaa. Sitten voitkin herkutella niin kauan kuin housun vyötärö antaa periksi.

Ennen kuin annamme luvan uppoutua suussasulaviin unelmiin, meidän on pakko paljastaa, että suklaasensaatiossa on kyse vain ovelasta optisesta harhasta.

Suklaa ei kasva, vaan kutistuu

Sen sijaan, että suklaalevy poikisi joka leikkauskerralla yhden ylimääräisen palasen, se menettää joka kerta pinta-alastaan palan verran.

Tarkkaile videossa kolmatta palariviä alhaalta päin: kohdassa, josta levy leikataan, paloja ei laiteta aivan tiiviisti vierekkäin, vaan niiden väliin jää tilaa.

Jos osat olisi ladottu tiiviisti vierekkäin, olisit luultavasti hoksannut, että kolmannesta palarivistä on tosiasiassa tullut muita levyn rivejä lyhyempi. Koska video on leikattu niin lyhyeksi, sitä ei ehdi millään havaita.

Täältä saat hyvän käsityksen siitä, miten harha tapahtuu:

Suklaaharha selviää mittanauhalla

”Ylimääräinen” suklaanpala otetaan suklaalevyn pituudesta. Jos levy mitattaisiin ennen palojen järjestelyä ja sen jälkeen, ero voitaisiin huomata. Suklaata TODELLA katoaa.

Geometrinen muokkaus lyhentää suklaalevyä yhden palasen pinta-alan verran.

Suklaa ei ole ainoa harhoja aiheuttava asia

Aivoja voidaan harhauttaa muillakin kuin geometrisilla keinoilla. Myös liikkeellä, perspektiivillä ja jopa gorilloilla pystytään huijaaamaan tietoisuutta. Lue lisää arjen harhoista artikkelista:

MAAGINEN MATEMAATIKKO

Suklaatemppu kuuluu geometrisiin temppuihin, jotka olivat yhdysvaltalaisen matemaatikon Martin Gardnerin (1914–2010) erikoisalaa.

Lisää harhoja opit hänen teoksestaan Mathematics, Magic and Mystery (1956) tai lukemalla hänen haastattelunsa aiheesta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: