Spinatblad close

Saako pinaattia lämmittää uudelleen?

Vanhan neuvon mukaan pinaattia tai persiljaa sisältäviä ruokia ei pitäisi syödä lämmitettyinä. Lämmittäminen sinänsä ei ole vaarallista, vaan riski piilee siinä, jos kasviksia ei ole puhdistettu kunnolla tai ruokaa on säilytetty väärin.

keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Miksi pinaattia tai persiljaa sisältävää ruokaa ei pitäisi syödä lämmitettynä?

Kysymyksessä on vanha elintarvikehygieniaa koskeva neuvo. Sinänsä pinaatti tai persilja ei tee ruoasta helposti pilaantuvaa, jos sen valmistuksessa ja säilytyksessä ei ole otettu turhia riskejä.

Ongelmia voi syntyä, jos pinaattia tai persiljaa ei ole pesty huolellisesti, ruokaa ei ole kypsennetty ja sitä säilytetään liian lämpimässä.

Ruokamyrkytykselle altistavat tällöin kasvien mukana tulevat pieneliöt.

Multa ja bakteerit pois

Riskitekijöinä pidetään kasvien pintaan tarttunutta multaa ja erityisesti sen sisältämiä maabakteereja.

Sen lisäksi, että ne voivat lisääntyä sopivissa oloissa nopeasti haitallisessa määrin, ne myös tuottavat typpiyhdisteistä nitriittiä, jos ruokaa ei valmisteta ja säilytetä oikein.

Nitriitti on ihmiselle haitallinen aine, joka heikentää veren hapenkuljetuskykyä ja voi muodostaa elimistössä syövälle altistavia yhdisteitä. Nitriitti ei hajoa ruoanvalmistuksen aikana. Aikuiselle turvallisena vuorokausiannoksena pidetään alle yhtä milligrammaa nitriittiä painokiloa kohti.

Lapsille taas nitriitti on vaarallista jo paljon pienempinä pitoisuuksina.

Oletko kyllästynyt valeuutisiin ja kaipaat kovaa faktaa?

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: