Rikkipitoinen aine saa sipulin kuorijan kyyneliin

Kaikki sipuleita kuorineet tietävät, että hommasta ei selviä ilman punaisia silmiä. Mistä ärsytys johtuu?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Kun sipulia kuoritaan tai pilkotaan, vapautuu allinaaseiksi kutsuttuja entsyymejä. Kun nämä entsyymit reagoivat sipulin rikkipitoisten aminohappojen kanssa, muodostuu silmiä ärsyttävää propeenisulfeenihappoa. Kun aine joutuu ilman välityksellä tekemisiin silmän sarveiskalvon kanssa, aivoihin välittyy tieto ärsytyksestä. Tällöin aivot antavat kyynelrauhasille käskyn tuottaa sarveis- ja sidekalvoa kostuttavaa kyynelnestettä. Silmien kostuminen on luonnollinen reaktio niiden kemialliseen ärsytykseen. Silmien kirvely on voimakkaimmillaan ärsytyksen alussa. Tämä johtuu siitä, että propeenisulfeenihappoa syntyy eniten ensimmäisen puolen minuutin aikana. Tämän jälkeen pitoisuus alkaa vähitellen pienentyä. Reaktio lakkaa noin viidessä minuutissa. Jos haluaa vähentää silmien ärsytystä, kannattaa lämmittää sipuli ennen käsittelyä. Se hillitsee propeenisulfeenihapon muodostumista.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: