Pötsi ja maitorauhaset tekevät rasvan

Miten maito voi sisältää rasvaa, kun ei sitä ole lehmien syömässä ruohossa?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Ruohossa ei juuri ole maidon sisältämiä rasvoja, hiilihydraat-teja, proteiineja ja vitamiineja. Lehmän ruuansulatus hajottaa kuitenkin ruohon ja rehun kemiallisiksi raaka-aineiksi, joista maidon suurimolekyyliset yhdisteet rakentuvat. Lehmän pötsissä muodostuu rasvan esiaineita eli etikka- ja voihappoa, joista taas syntyy utareiden maitorauhasissa rasvahappoja. Noin puolet maitorasvasta syntyy utareissa ja toinen puoli on peräisin rehun rasvoista. Rehun osalta rasvan koostumukseen voidaan vaikuttaa, mutta utareissa syntyvä rasva on aina lähes samanlaista. Pötsi on suuri käymistankki, joka hajottaa esimerkiksi ruohossa olevan selluloosan. Mahajärjestelmän bakteerien ja pieneliöiden ansiosta täysikasvuinen lehmä elää tarvittaessa jonkin aikaa vaikka pahvilaatikoilla.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: