Pikakahvin valmistusmenetelmä

Pitääkö paikkansa, että pikakahvi saadaan aikaan pakastekuivattamalla? Millaisesta valmistusmenetelmästä on kysymys?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Pikakahvin valmistaminen on monimutkainen prosessi. Lähtökohtana on ”tavallinen” keitetty kahvi, jonka sisältämät maku- ja aromiaineet saadaan parhaiten talteen korkeassa lämpötilassa. Aluksi kuumasta kahvinesteestä haihdutetaan vettä, jotta siitä tulee erittäin vahvaa. Seuraavaksi tämän väkevöityneen kahvin lämpötilaa lasketaan vähitellen niin, että se alkaa lopulta jäätyä. Sitten kahvihyhmään puhalletaan typpeä ja hiilidioksidia ilmavuuden lisäämiseksi. Lopuksi kahvi pakastetaan. Tässä vaiheessa kahvin lämpötila laskee -50 asteeseen. Pakastettu kahvi näyttää suurilta suklaahiutaleilta. Seuraavaksi nämä verrattain karkearakenteiset hiutaleet hienonnetaan kuivaamista varten. Tuulettimilla aikaansaatu ilmavirta haihduttaa jäisestä kahvista ylimääräisen kosteuden, ja lopputuloksena on kuiva pikakahviuute. Monivaiheinen pakastekuivausmenetelmä on kallis, sillä se vaatii paljon energiaa. Sillä on kuitenkin kiistattomia etuja, joiden vuoksi sitä käytetään nykyään jo melko yleisesti elintarviketeollisuudessa. Pakastekuivauskäsittely on varsin hellävarainen raaka-aineiden sisältämille ravintoaineille ja solura-kenteille. Koska pakastekuivattujen tuotteiden kosteusprosentti on alle kolme, ne pysyvät oikein säilytettyinä pitkään käyttökelpoisina.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: