Pektiini pehmentää hedelmän

Miten raakana poimittu hedelmä kypsyy? Sehän ei saa vettä eikä ravinteita.

tiistai 1. syyskuuta 2009

Hedelmät sisältävät paljon pektiiniyhdisteitä. Ne ovat suurimolekyylisiä hiilihydraatteja, jotka kovettavat hedelmän soluseinämät. Siksi raaka hedelmä tuntuu kovalta. Raa’assa hedelmässä pektiiniyhdisteet ovat suurelta osin veteen liukenemattomia protopektiinejä. Ajan mittaan protopektiinit alkavat entsyymien vaikutuksesta muuttua vesiliukoisemmiksi, jolloin hedelmä pehmenee. Tarvittava vesi on hedelmässä itsessään. Pektiiniä käytetään myös elintarviketeollisuudessa muun muassa hillojen ja hyytelöiden sakeuttamisaineena.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: