Miksi paistettu pekoni houkuttaa?

Miksi paistettu pekoni houkuttaa?

Kun paistetun pekonin tuoksu leviää keittiöön, monelle nousee vesi kielelle. Miten juuri pekoni saa aikaan tämän reaktion? Vai aiheuttavatko muut ruoka-aineet vastaavan ilmiön?

torstai 18. joulukuuta 2014

Pekonin tuoksu muistuttaa kilpailuedusta

Monia miellyttävä tuoksu syntyy, kun lihan eri aminohapot ja sokerit reagoivat keskenään. Lämmön aikaansaamaa ilmiötä kutsutaan Maillard-reaktioksi.

Tuoksun houkuttelevuus lienee opittua, mutta kypsennetyn ruoan syöminen on ollut ihmislajin evoluution kannalta kilpailuetu.

Maillard-reaktio tapahtuu myös leipää paahdettaessa – tosin silloin vapautuu eri tuoksuja.

Liha ja pekoni antoivat ihmiselle lisävuosia

Lihan syöminen vahvisti ihmisen puolustusjärjestelmää, ja ihmiset alkoivat elää pidempään kuin muut kädelliset. Lue lisää aiheesta tästä artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: