Olut panee juuston haisemaan

Joidenkin juustojen ominaistuoksu voi olla hyvin voimakas. Onko tutkittu, mikä juusto haisee eniten? Vaikuttaako hajuun juuston ikä

tiistai 1. syyskuuta 2009

Tätäkin on tutkittu, ainakin ranskalaisten juustojen osalta. Viime marraskuussa Cranfieldin yliopistossa Englannissa haisteltiin juustoja ranskalaisjuustojen maahantuojan toimeksiannosta. Tavoitteena oli selvittää, onko Ranskan maineelle haisevimpien juustojen tuottajana perusteita. Juustojen tuoksua arvioi 19 henkilön raati sekä elektroninen nenä, joka analysoi hajuun vaikuttavia kemiallisia yhdisteitä ja laati niiden perusteella juustoille hajuprofiilin. Arvioitavina oli 15 voimakasaromisena pidettyä juustoa. Voiton vei Vieux Boulogne Pohjois-Ranskasta. Se on lehmänmaidosta tehty pehmeä juusto, joka on pintakäsitelty oluella. Kun oluen bakteerit reagoivat juuston entsyymien kanssa, syntyy voimakashajuisia kaasuja erittäviä mikrobeja eli pieneliöitä. Vieux Boulognen on sanottu haisevan tunkiolta. Toiset taas löytävät siitä märän maan, sienten ja syksyisen metsän aromeja. Juuston kypsytysajan ja hajun välillä ei havaittu yhteyttä. Vieux Boulognekin on nuori juusto. Sen sijaan ominaistuoksua näytti vahvistavan pinnan käsittely alkoholilla tai suolaliuoksella.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: