Miten ruokaöljy tehdään?

Miten ruokaöljy tehdään?

Miten ruokaöljy puristetaan oliiveista ja maissista?

torstai 24. syyskuuta 2015

Ruokaöljy puristetaan siemenistä

Ruokaöljyä valmistetaan joko kylmä- tai kuumapuristamalla oliiveista, maissista tai auringonkukan, rypsin ja rapsin siemenistä.

Öljy puristetaan esimerkiksi ruuvipuristimella. Kylmäpuristaminen, jolla saadaan maukkainta öljyä, tarkoittaa sitä, että siemeniä ei ensin kuumenneta öljyn irrottamiseksi. Kylmäpuristuksesta jäänyt siemenmassa voidaan myöhemmin kuumentaa noin sata-asteiseksi ja puristaa uudelleen.

Kuumapuristamalla saadaan siemenmassasta irti enemmän öljyä, mutta toisaalta öljystä on myöhemmin poistettava epäpuhtaudet, kuten maku- ja väriaineet, joita siihen muodostuu kuumennuksen aikana.

Ruokaöljy teki pikkukaupungista metropolin

Rooman valtakunnassa Leptis Magna tuotti niin paljon öljyä seudun oliviilehdoista, että kaupungista kaupungista kehittyi merkittävä metropoli. Lue artikkeli Rooman valtakunnan öljykaupasta:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: