Miksi keitetty muna pyörii nopeammin kuin keittämätön?

Miksi keitetty muna pyörii nopeammin kuin keittämätön?

Raa'an ja keitetyn kananmunan erottaminen on helppoa: keitetty muna pyörii pöydällä nopeammin. Mistä se johtuu?

perjantai 11. syyskuuta 2015

Valkuaissiteet hidastavat munan pyörimistä

Tämän keittiöfysiikan ilmiön selitys löytyy kuoren alta. Keittämättömässä munassa keltuainen ja valkuainen pääsevät liikkumaan.

Kun munaa pyöritetään, keltuainen liikkuu ja saa sitä paikallaan pitävät valkuaissiteet venymään kuin jouset. Valkuaissiteiden liike hidastaa pyörimistä.

Keitetyssä munassa valkuainen ja keltuainen ovat kiinteitä, eivätkä ne siksi jarruta pyörimistä. Valkuaissiteiden liike jarruttaa raa'an munan pyörimistä:

Miksi kanat munivat niin paljon munia?

Lue lisää kananmunista ja siitä, miksi kanat munivat.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: