Miten hattara valmistetaan?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Nimensä mukaisesti pilvimäinen hattara koostuu sokerista ja siihen mahdollisesti lisätystä elintarvikeväristä. Yhteen hattara-annokseen tarvitaan sokeria 1–2 ruokalusikallisen verran. Sokeri ja väriaine annos-tellaan hattarakoneen keskellä sijaitsevaan astiaan. Seos kuumennetaan noin 165-asteiseksi, jolloin sokeri sulaa ja muuttuu juoksevaksi. Sokeri lentää lingon tapaan pyörivästä astiasta pienten reikien kautta sitä ympäröivän isomman astian reunoille. Sinne muodostuu sokerin jäähtyessä lasimaisia rihmoja, jotka kiedotaan useimmiten tikkuun. Hattaran tilavuudesta voi olla ilmaa lähes 99 prosenttia. Hattaran historia ulottuu keskiajan lopulle. Tuolloin vaatimattomia sokerisäiepalloja tehtiin käsin vatkaamalla ainakin Italiassa. Ensimmäisen varsinaisen hattarakoneen keksivät yhdysvaltalaiset makeisten valmistajat William Morrison ja John Wharton vuonna 1897.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: