grapes

Viinirypäle: Mistä siemenettömät rypäleet tulevat?

Siemenettömät viinirypälelajikkeet ovat pitkän jalostustyön tuloksia.

maanantai 9. tammikuuta 2012

Puutarhakasvien jalostuksessa pyritään minimoimaan siementen määrä, sillä nykyään suositaan helposti sellaisenaan nautittavia hedelmiä. Toivotun tuloksen saavuttamiseen voi kulua 20 vuotta.

Siemenettömät lajikkeet eivät saa lisääntyä pölytyksen avulla, sillä silloin syntyy aina siemeniä. Kun jalostuksessa on ensin saatu aikaan siemenetön kasvi suvullisella lisääntymisellä, kasvia voidaan lisätä kasvullisesti pistokkaista. Tällöin uusi kasvi on perimältään täysin identtinen alkuperäisen kasvin kanssa.

Kehitys on sikäli nurinkurista, että kuluttajien karttamat siemenet sisältävät paljon ravintoaineita. Niistä tehdään myös ruokaöljyä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: