Hvorfor bliver æbler brune?

Miksi omena tummuu?

Moni tietää varmasti, että omenanlohkojen tummuminen voidaan estää puristamalla niiden päälle sitruunamehua. Entä miksi omena ylipäänsä tummuu, kun se kuoritaan?

maanantai 13. huhtikuuta 2015

Omena suojautuu värinmuutoksella

Omena sisältää fenoleiksi kutsuttuja yhdisteitä, jotka suojaavat hedelmää homeelta ja bakteereilta.

Kun omena halkaistaan, fenolit altistuvat hapelle ja omenan polyfenolioksidaasi-entsyymi alkaa vauhdittaa fenolien ja hapen yhdistymistä melaniini-väriaineeksi, joka suojaa hedelmälihaa bakteereilta.

Omenan tummumista voi estää sitruunamehulla, koska sitruunahappo tuhoaa polyfenolioksidaasin.

Tarina kukista ja mehiläisistä – ja omenoista

Omenoiden ja muiden herkullisten hedelmien olemassaolosta saamme kiittää hyönteisiä, erityisesti mehiläisiä.

Maan kaukaisessa menneisyydessä kasvit lisääntyivät tuulen avulla. Jossain vaiheessa mehiläiset ja kasvit alkoivat kuitenkin tehdä keskenään yhteistyötä.

Monille kasveille kehittyi värikkäitä ja tuoksuvia kukkia, joista erittyi etenkin mehiläisiä houkuttelevaa mettä. Pölytyksen jälkeen kukan paikalle muodostuivat siemenet ja monille kasvilajeille niiden ympärille kehkeytyi vielä maukas hedelmä, kuten omena.

Lue kiehtovat tarina kukista ja mehiläisistä täältä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: