Miksi chili nostaa hien pintaan?

Tulisen väkevien maustepaprikoiden, chilien, voimakas maku tulee ennen kaikkea niiden sisältämästä kapsaisiini-nimisestä aineesta. Myös muut niissä esiintyvät samankaltaiset yhdisteet, niin sanotut kapsaisinoidit, vaikuttavat makuaistimukseen. Kapsaisiini sitoutuu elimistössä hermoston TRPV1-nimellä tunnettuun reseptoriin. Sen tiedetään liittyvän sekä kipuaistin että elimistön lämmönsäätelyjärjestelmän toimintaan. Kapsaisiini siis aktivoi suusta aivoihin kipuärsykkeitä välittäviä aistinsoluja ja stimuloi hermoja, jotka osallistuvat ruumiinlämmön säätelyyn.

tiistai 1. syyskuuta 2009

Tulisen väkevien maustepaprikoiden, chilien, voimakas maku tulee ennen kaikkea niiden sisältämästä kapsaisiini-nimisestä aineesta. Myös muut niissä esiintyvät samankaltaiset yhdisteet, niin sanotut kapsaisinoidit, vaikuttavat makuaistimukseen. Kapsaisiini sitoutuu elimistössä hermoston TRPV1-nimellä tunnettuun reseptoriin. Sen tiedetään liittyvän sekä kipuaistin että elimistön lämmönsäätelyjärjestelmän toimintaan. Kapsaisiini siis aktivoi suusta aivoihin kipuärsykkeitä välittäviä aistinsoluja ja stimuloi hermoja, jotka osallistuvat ruumiinlämmön säätelyyn. Aivot tulkitsevat tilanteen niin, että elimistöä uhkaa liiallinen lämpeneminen. Alentaakseen ruumiinlämpöä aivot käynnistävät jäähdytysjärjestelmän. Tällöin hikirauhaset alkavat toimia vilkkaasti. Hikoillessaanhan ihminen haihduttaa lämpöä elimistöstään ilmaan. Kapsaisinoidien on havaittu vilkastuttavan pintaverenkiertoa ja kiihdyttävän jossain määrin aineenvaihduntaa. Lisäksi ne aiheuttavat endorfiineiksi kutsuttujen kipua lievittävien aineiden erittymistä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: