Mikä saa oluen vaahtoamaan?

Oluen vaahto koostuu pääasiassa proteiineista, jotka ovat lähtöisin sen valmistuksessa käytetyistä maltaista. Vaahdon määrä ja laatu vaihtelee oluttyypin mukaan, sillä kaikki proteiinimolekyylit eivät vaahtoa samalla tavalla. Mitä suurempia molekyylit ovat, sitä enemmän ja pysyvämpää vaahtoa niistä muodostuu. Kun olutta valmistuksen aikana pumpataan ja suodatetaan, molekyylit pilkkoutuvat ja oluen vaahtoavuus vähenee. Vehnäolueen muodostuu voimakkaampi vaahto kuin tavalliseen ohrasta tehtyyn olueen, koska vehnästä vapautuu olueen enemmän proteiineja.

tiistai 1. syyskuuta 2009

Oluen vaahto koostuu pääasiassa proteiineista, jotka ovat lähtöisin sen valmistuksessa käytetyistä maltaista. Vaahdon määrä ja laatu vaihtelee oluttyypin mukaan, sillä kaikki proteiinimolekyylit eivät vaahtoa samalla tavalla. Mitä suurempia molekyylit ovat, sitä enemmän ja pysyvämpää vaahtoa niistä muodostuu. Kun olutta valmistuksen aikana pumpataan ja suodatetaan, molekyylit pilkkoutuvat ja oluen vaahtoavuus vähenee. Vehnäolueen muodostuu voimakkaampi vaahto kuin tavalliseen ohrasta tehtyyn olueen, koska vehnästä vapautuu olueen enemmän proteiineja. Joissakin brittiläisissä panimoissa jopa lisätään ohramaltaiden joukkoon hieman vehnää, jotta olut vaahtoaisi enemmän. Toisaalta joissakin maissa pilsnertyyppinen olut voidaan tehdä valikoiduista ohramaltaista, joiden proteiinipitoisuus on erityisen pieni. Tällöin tavoitteena on tehdä vähävaahtoista olutta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: