spicy chili

Mikä chili on tulisinta?

Trinidad Moruga Scorpion on maailman ärjyin chililajike. Se korventaa kieltä tuplasti niin tulisesti kuin tulisimpien chilien listalla toisella sijalla oleva lajike.

tiistai 19. maaliskuuta 2013

Viime aikoihin asti on uskottu, että maailman voimakkain chililajike on intialainen Bhut Jolokia.

Yhdysvaltalaisen New Mexicon valtionyliopiston chilintutkimuslaitoksessa on kuitenkin äskettäin havaittu, että maailman ärjyimmän chilin kunnia kuuluu Trinidad Moruga Scorpion -lajikkeelle. Sen siementen tulisuus on yli kaksi miljoonaa yksikköä Scovillen asteikolla (SHU). Trinidad Moruga Scorpion on siis kaksi kertaa niin tulista kuin aiemmin tulisimmaksi luultu lajike.

Tulisuus johtuu kapsaisiinista

Scovillen asteikon kehitti vuonna 1912 Wilbur Scoville. Tulisuuden synnyttää kapsaisiini, jonka määrä mitataan nykyään nestekromatografilla.

Tulisimpia ruoka-aineita:

Jalapeno

2 500–8 000 SHU

Cayennenpippuri

30 000–50 000 SHU

Red Savina

350 000–577 000 SHU

Bhut Solokia

1 000 000 SHU

Trinidad Moruga Scorpion

2 000 000 SHU

Oletko kyllästynyt valeuutisiin ja kaipaat kovaa faktaa?

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: