Maito tekee kaakaoon kuoren

Olen pitkään pohtinut, mistä kaakaon pintaan tulee kuori. Miksi sellainen kalvo muodostuu, kun juoma seisoo kupissa?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Kaakaojuoman päälle muodostuva kuori ei ole peräisin itse kaakaosta, vaan sen sijaan maidosta, johon kaakao sekoitetaan. Maito sisältää rasvaa, ja kun rasva kuumenee, se erottuu maidossa olevasta vedestä ja nousee pintaan. Siinä se joutuu kosketuksiin ilman kanssa, joka viilentää lämpimän rasvan ja saa sen jähmettymään, jolloin juoman pinnalle syntyy ohut rasvakalvo. Myös jäähtyneen kastikkeen päälle voi syntyä kuori, joka häviää, kun kastike taas lämmitetään. Se johtuu siitä, että kastikkeen sisältämä rasva jähmettyy kylmänä mutta sulaa lämmitettäessä niin, että se sekoittuu taas veden kanssa tasaiseksi massaksi. Kaakaon kuoren historia ulottuu vuosisatojen taakse. Kaakaota alettiin nauttia ensin ilman maitoa Keski-Amerikassa. Sieltä sen toivat Eurooppaan 1528 espanjalaiset, jotka olivat valloittaneet osan Meksikoa. Espanjalaiset saivat maistaa atsteekkien suosimaa murskatuista kaakaopavuista, vedestä ja mausteista sekoitettua hyvänmakuista juomaa. Se ei ollut vielä kovin makeaa. Espanjalaiset lisäsivät siihen sokerin ja toivat Eurooppaan reseptin, jonka mukaan juoma tehtiin kaakaopavuista, vedestä, viinistä, chilipippurista ja sokerista. Vasta kun kaakao 1600-luvun lopulla tuli tunnetuksi Englannissa, siihen alettiin lisätä maitoa ja siihen saattoi syntyä kuori.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: