Liekitys on makuasia

Television ruokaohjelmassa ruoka-annoksen päälle kaadettiin alkoholia, joka sytytettiin. Vaikuttaako tuli jotenkin ruuan makuun?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Näkemässäsi ohjelmassa kokki flambeerasi eli liekitti ruuan. Taustalla on ranskan kielen flambé-sana, jolla tarkoitetaan liekitettyä ruoka-annosta. Ruuan lopullisen maun kannalta tärkeämpää on se, mitä alkoholijuomaa liekitykseen käytetään, kuin itse tuli. Liekityksen päämääränä on siirtää ruokaan juoman miellyttävä ominaismaku ilman, että siinä maistuu pahanmakuinen etanoli. Siksi itse etanoli poltetaan pois. Liekitys onnistuu hyvin vain juomilla, joissa on paljon alkoholia. Flambeeraustarkoitukseen sopivat parhaiten aromikkaat väkevät alkoholijuomat, kuten konjakki. Myös viskiä käytetään joidenkin ruokien liekitykseen. Jälkiruokia flambeerataan usein väkevillä likööreillä. Votkalla tai muulla yksinkertaisella veden ja etanolin sekoituksella liekittäminen on turhaa, koska sen maku ei ole kovinkaan kummoinen. Ennen kuin juoma kaadetaan ruuan päälle, se lämmitetään. Se ei saa kuitenkaan kiehua, jotta alkoholi ei haihdu. Muuten nestettä ei saa syttymään.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: