Leväperäinen hyydyte

Ystäväni väittää, että pehmis sisältää merilevää. Pitääkö väite paikkansa?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Pehmojäätelön eli pehmiksen valmistusainesten joukossa voi todellakin olla merilevästä saatua ainetta. Se tunnetaan nimellä karrageeni, jota valmistetaan Chondrus crispus -levästä eli irlanninsammalesta. Karrageenia käytetään hyydytteenä jäätelön lisäksi mm. hammastahnoissa, pehmeissä hedelmämakeisissa, vanukkaissa, salaatinkastikkeissa ja lääke- ja kosmetiikkavalmisteissa. Elintarvikkeen tuoteselosteessa numero E407 ilmaisee, että elintarvike sisältää tätä kasviperäistä lisäainetta. Karrageeni keksittiin Irlannissa luultavasti 1850-luvun puolivälissä. Irlannin länsirannikolla sijaitsevassa Carrageenan-nimisessä kylässä havaittiin, että lisäämällä kiehuvaan maitoon vähän merilevää saatiin vanukasta. Tarkemmissa kemiallisissa tutkimuksissa ilmeni, että karrageeni on ns. fyko- eli leväkolloidi. Kolloidilla tarkoitetaan liuosta, jossa liuenneena aineena on suurikokoisia molekyylejä tai pienien molekyylien muodostamia tiiviitä ryhmittymiä. Kolloidiliuos on hyytelömäinen. Karrageenia saadaan keittämällä leviä. Ennen käyttöä karrageeni puhdistetaan alkoholikäsittelyllä. Prosessin lopputulos on turvallinen, luonnonmukainen hyydyte, jolla voi ruuanlaitossa ainakin osittain korvata eläinperäisen liivatteen. Karrageenia ja sen ”sisartuotetta”, myös merilevistä saatavaa agar-agaria, tuotetaan nykyään teollisesti erityisillä leväviljelmillä eri puolilla maapalloa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: