Lasin muoto muokkaa makua

Monet vaativat, että punaviini tarjoillaan ehdottomasti oikeista punaviinilaseista. Onko lasin muodolla todella vaikutusta makuun?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Makuaistimus on monisyinen asia (katso sivu 38), ja siihen vaikuttavat myös ruuan tai juoman nauttimisen ulkoiset tekijät, kuten tilanne ja astian muoto. Makukokemus ei varmastikaan ole sama, kun viini juodaan pahvimukista, kuin silloin, kun se tarjoillaan etiketin mukaisista laseista. Sen sijaan lasin vaikutus viinin kemialliseen koostumukseen ei ole aivan yksiselitteinen. Asiaa on selvitetty tutkija Kari Russellin johdolla Tennesseen yliopistossa Yhdysvalloissa. Tutkimuksessa kaadettiin Merlot-rypäleistä tehtyä viiniä martinilasiin, korkeaan samppanjalasiin ja perinteiseen punaviinilasiin. 20 minuutin kuluttua havaittiin, että martini- ja samppanjalasien viini sisälsi enemmän gallushappoa kuin viinilasissa ollut juoma. Gallushappo muodostaa ilman vaikutuksesta katekiiniyhdisteitä, jotka muuttavat viinin makua kuivemmaksi. Tämä vivahde-ero ei tosin juurikaan vaikuttanut, kun viini tarjoiltiin samanlaisista laseista. Useimmat koehenkilöt eivät erottaneet, mikä viini oli ollut oikeassa viinilasissa. Varmasti eron huomasi vain yksi maistaja. On siis mahdollista, että lasin muodolla on merkitystä ainakin todellisille viinintuntijoille.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: