Keräsalaatti on jalostuksen tulos

Lehdet ovat kasvin valoa vastaanottavia osia. Miksi etenkin salaattikasveissa on piiloon jääviä lehtiä?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Kasvit tarvitsevat valoa fotosynteesiksi kutsuttuun biokemialliseen prosessiin, jossa ne tuottavat hiilidioksidista ja vedestä auringon säteilyenergian avulla happea sekä glukoosia ravinnokseen. Kasveille onkin siksi usein etua siitä, että niillä on paljon valolle altistuvia osia. Ihmisen nykyään ruoaksi viljelemät kasvit muistuttavat yleensä silti vain vähän villejä kantamuotojaan, kuten myös Suomessa tavat-tavaa piikkisalaattia. Muun muassa keräsalaattien ominaisuudet ovat tulosta pitkäaikaisesta jalostamisesta. Valikoimalla ja risteyttämällä on saatu entistä tuottoisampia ja mehevämpiä lajikkeita, joissa erikokoiset päällekkäiset lehdet muodostavat tiiviin kuvun kannan päälle. Syötävät lajikkeet tuskin menestyisivät villien salaattikasvien luontaisilla esiintymispaikoilla. Jalostetut salaatit kasvavat nopeasti ja vaativat tasaiset kasvuolosuhteet. Kasvuun vaikuttavat valon ohella muun muassa lämpötila, kosteus, haihdunta ja maaperän ravinteet.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: