Kaikkien suu ei värjäydy yhtä paljon

Miksi punaviini tekee hampaat sinertäviksi? Entä miksi se ei värjää kaikkien hampaita yhtä voimakkaasti?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Vaikka lasillinen punaviiniä voi juhlistaa maittavaa päivällistä, tunnelmaa saattaa latistaa tieto siitä, että oma hymy alkaa sen juomisen jälkeen vivahtaa violetilta. Hampaiden värjääntymisen aiheuttavat polyfenoleiksi kutsutut kemialliset yhdisteet, joita esiintyy muun muassa viinirypäleiden kuoressa ja mustassa teessä. Ne eivät värjää hampaita pysyvästi, vaan väri lähtee niistä vähitellen. Punaviini ja tee eivät silti vaikuta kaikkien hampaisiin samalla tavalla. Ihmisen sylki sisältää monenlaisia proteiineja ja suoloja, joiden tehtävänä on pitää yllä suun terveyttä. Syytä yksilöllisiin eroihin on selvitelty muun muassa Britanniassa King’s Collegen syljentutkimusyksikössä Lontoossa. Tutkimuksessa selvisi, että hammaskiille värjäytyy polyfenolien vaikutuksesta herkästi silloin, kun sylki sisältää suuria määriä proliini-nimistä aminohappoa sisältäviä proteiineja.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: