Kahvi, maito ja termodynamiikan toinen pääsääntö

Toistuvista lähes tieteellisen tarkoista kokeista huolimatta työtoverini ja minä emme ole päässeet selvyyteen siitä, vaikuttaako kahvin lämpötilaan se, kaataako kuppiin ensin maidon vai kahvin. Mikä on tieteen kanta asiaan?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Lopputulos on aivan yhtä lämmin riippumatta siitä, missä järjestyksessä kahvi ja maito kaadetaan. Termodynamiikan toisen pääsäännön mukaan kaksi nestettä sekoittuu keskenään niin, että ennen pitkää kumpaakin on kaikkialla kupissa samassa suhteessa. Samalla myös nesteiden lämpötilaerot tasoittuvat. Sääntö pätee riippumatta siitä, kumpi neste oli kupissa ensin. Kahvi voi toki aluksi tuntua viileämmältä, jos kahvia ja maitoa ei sekoiteta kyllin hyvin ja viileä maito jää pinnalle. Tämän olette kuitenkin varmasti todenneet tieteellisissä kokeissanne.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: