Juuresten värit ovat luonnon ja ihmisen valinta

Kukkien terälehtien värin tehtävä on kaiketi houkutella pölyttäviä hyönteisiä, mutta mistä juontuu juuresten väri?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Joidenkin juuresten värit ovat kehittyneet puolustuskeinoksi, kun kasveja syövät eläimet löysivät juurikasvien ravinteikkaat maanalaiset osat. Jotkin kasvit alkoivat kehittää juuriinsa myrkkyjä suojaksi eläimiä vastaan ja nämä myrkkyaineet antoivat juurille niiden ominaisvärin. Kaikkien juuresten värit eivät kuitenkaan ole syntyneet karkottamaan syöjiä. Esimerkiksi punajuurikkaan juurimukulalle violetinpunaisen värin antavat betalaiinit ovat antioksidantteja, jotka auttavat juurikasta kestämään ympäristön muutoksia. Kuivassa ja runsassuolaisessa ympäristössä väriaineita on enemmän ja punajuurikkaasta tulee tavallista tummempi. Joidenkin juuresten väri on ihmisen aikaansaannosta. Esimerkiksi porkkanan oranssi väri on jalostuksen tulos. Porkkanan villin kantamuodon juuri on valkoinen tai vihertävä. Aluksi viljeltävät lajikkeetkin tuottivat valkoisen tai keltaisen juuren. Oranssi muunnelma yleistyi ilmeisesti ulkonäkösyistä: sitä pidettiin muita värejä houkuttelevampana. Erityisesti lämpimissä maissa viljellään yhä myös keltaista ja punaista porkkanaa. Oranssin porkkanan suosiminen oli ihmisen terveyden kannalta onnekas sattuma. Väri on nimittäin peräisin beetakaroteenista. Se on ihmiselle välttämättömän A-vitamiinin esiaste, joka muuttuu varsinaiseksi vitamiiniksi ihmisen maksassa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: