hyönteiset ravinto TOP

Syöt ½ kiloa hyönteisiä vuodessa

Hyönteiset, kuten kirvat, madot, toukat, päätyvät usein mahalaukkuusi, kun popsit kaupasta ostamiasi hedelmiä ja vihanneksia. Ja määrät ovat aika suuria.

sunnuntai 19. helmikuuta 2017 teksti Mikkel Skovbo

Kirvat pinaatissa ja toukat pakastemarjoissa.

Joka vuosi popsimme 0,5–1 kiloa hyönteisiä, joita elintarvikkeet sisältävät. Näin todetaan The Scientific American -lehdessä.

Teollisella elintarviketuotannollakaan ei päästä eroon kaikista ötököistä, mutta onneksi ne eivät aiheuta terveydellistä haittaa.

Hyönteiset tekevät sinulle hyvää

Parsakaali tai mehuksi puristettu ja jääkaappiisi päätyvä hedelmä voi sisältää kärpäsentoukkia, kirvoja, matoja, punkkeja ja ripsiäisiä.

Hyönteisiä on mahdotonta välttää, jos vihanneksia ja hedelmiä ei ruiskuteta rutkasti torjunta-aineilla tai käydä käsin huolellisesti läpi ennen kuin niitä aletaan jalostaa elintarviketeollisuudessa. Toinen tavoista on terveydelle haitallinen, toinen hyvin kallis.

Hyönteiset eivät ole edes haitallisia. Tosiasiassa hyönteislajeista jopa 1 900 on syötäviä. Ne sisältävät myös runsaasti proteiinia ja terveyttä edistäviä aineita, kuten sinkkiä, rautaa ja A-vitamiinia.

Rajansa on hyönteisilläkin

Yhdysvaltojen elintarvikeviranomaiset kutsuvat elintarvikkeiden hyönteisiä tai hyönteisjäämiä ”luonnollisiksi tai vääjäämättömiksi laatuvirheiksi”, kun niistä ei koidu kuluttajalle vaara.

He ovat jopa koonneet luettelon hyönteisten maksimimääristä tietyissä elintarvikkeissa. Tässä siitä muutama esimerkki:

RAJAT RAVINNON SISÄLTÄMILLE HYÖNTEISILLE:

? 225 g rusinaa: enintään 35 banaanikärpäsen munaa? 100 g pakastepinaattia: 50 kirvaa, punkkia tai ripsiäistä ? 250 ml appelsiinimehua: enintään 1 toukka? 50 g jauhettua kanelia: enintään 400 hyönteisen palasta? 500 g pakastevadelmaa: enintään 4 toukkaaLähde: U.S. Food and Drug Administration (FDA)

Hyönteiset eivät ole vain laatuvirhe

Vaikka osa hyönteisistä päätyy elintarvikemyymälään vahingossa, joitakin kasvatetaan elintarvikkeeksi aivan tarkoituksella. Lue lisää artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: