Säilyykö hunaja ikuisesti?

Säilyykö hunaja ikuisesti?

Hunajaa käytettiin muinaisessa Egyptissä niin palsamointiin kuin hautalahjanakin. Säilyykö hunaja oikeasti ikuisesti?

torstai 13. elokuuta 2015

Hunaja ei pilaannu koskaan

Jos hunajaa säilytetään tiiviskantisissa purkeissa, joihin ei pääse sisään kosteutta, hunaja ei periaatteessa pilaannu koskaan.

Säilyvyyden salaisuus on suuri sokeripitoisuus, pieni vesipitoisuus ja mehiläisten tuottamat entsyymit.

Kun mehiläiset imevät kukista mettä, siihen sekoittuu niiden elimistön erittämiä entsyymejä, jotka muuttavat meden sokereita. Mesi koostuu pääasiallisesti rypäle-, hedelmä- ja ruokosokerista. Osa rypälesokerista eli glukoosista muuttuu glukonihapoksi ja vetyperoksidiksi, joka tuhoaa sieniä ja bakteereja.

Hunaja pitää säilyttää tiiviissä astiassa

Sokerit ovat tehokkaita säilöntäaineita. Hunajasta noin 80 prosenttia on sokeria, joka sitoo nestettä – myös bakteereista. Kun vesi sitoutuu sokeriin, bakteerit kuivuvat ja kuolevat.

Lisäksi hunaja on makeudestaan huolimatta hapanta. Sen pH-arvo vaihtelee 3:n ja 4,5:n välillä (neutraali arvo on 7). Bakteerit ja sienet eivät viihdy niin happamassa ympäristössä.

Jotta hunaja säilyisi, on pidettävä huolta siitä, että siihen ei pääse kosteutta. Jos hunajapurkin kansi ei ole tiivis, hunaja voi imeä ilmasta niin paljon kosteutta, että bakteerit alkavat kasvaa.

Hunajassa itsessään ei ole bakteereja eikä muita mikrobeja, mutta niitä voi tulla siihen hunajan pakkaajan tai kuluttajan sormista tai vaikka likaisesta lusikasta.

Hunajaa voidaan käyttää moneen tarkoitukseen

Palsamointi: Kerrotaan, että kun Aleksanteri Suuri kuoli 323 eaa., hänen ruumiinsa pantiin hunajalla täytettyyn arkkuun, jotta se kestäisi mädäntymättä matkan Babyloniasta Kreikkaan.

Desinfiointi: Muun muassa faraoiden Egyptissä siveltiin tulehtuneisiin haavoihin hunajaa nopeuttamaan niiden paranemista.

Hautalahja: Kun Howard Carter avasi farao Tutankhamonin haudan 1922, sieltä löytyi ruukullinen hunajaa, joka oli vielä kolmentuhannen vuoden jälkeenkin syötävää.

Hunaja on vaarassa

Eurooppaan tulleet aasianherhiläiset uhkaavat täkäläisiä tarhamehiläisiä ja hunajantuotantoa, mutta tutkijat ovat löytäneet ongelmaan ratkaisun. Lue lisää tästä artikkelista:

Hunajassa on

• 38 % hedelmäsokeria • 32 % rypälesokeria • 19,5 % vettä • 8,5 % muita sokereita • 1,5 % ruokosokeria • 0,5 % proteiineja ja kivennäisaineita

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: