Hunaja ei pilaannu, koska siinä on runsaasti sokeria

Hunaja säilyy vuosia jopa huoneenlämmössä. Miten se on mahdollista?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Hunajan pitkä säilyvyysaika johtuu sen raaka-aineen, meden, korkeasta sokeripitoisuudesta. Mesi koostuu pääasiallisesti rypäle-, hedelmä- ja ruokosokerista. Lisäksi se sisältää pieniä määriä mallassokeria ja muita sokereita. Kaiken kaikkineen noin 80 prosenttia hunajasta on sokeria. Jo keräämisen aikana mehiläisten syljestä siirtyy meteen sokereiden koostumusta muuttavia entsyymejä. Entsyymit muun muassa pilkkovat rypäle-sokeria palorypälehapoksi ja vetyperoksidiksi, joka ehkäisee bakteerien ja sienten kasvua. Lisäksi mehiläiset haihduttavat vettä. Kun vettä on medessä alun perin noin 60 prosenttia, hunajassa sitä on enää vain suunnilleen 20 prosenttia. Pieni vesipitoisuus pidentää säilyvyyttä, koska se ehkäisee pieneliöiden lisääntymistä. Hunaja tavallaan imee niistä mehut. Antibakteeristen ominaisuuksiensa vuoksi hunajaa on vanhastaan käytetty esimerkiksi

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: