nb_u34 Atlas

Robotti lähtee metsäretkelle

Googlen omistama Boston Dynamics -yritys on vienyt ihmistä muistuttavan Atlas-robottinsa kävelylle metsään testatakseen, miten robotti selviää epätasaisessa maastossa.

torstai 20. elokuuta 2015 teksti Malene Breusch Hansen

Laboratoriossa melkein koko ikänsä viettänyt 188 senttiä pitkä Atlas-robotti pääsi tässä kuussa vihdoin ulkoilmaan.

Googlen omistaman Boston Dynamics -yrityksen ja Yhdysvaltojen armeijan tutkimuslaitoksen DARPAn yhteistyönä syntynyt Atlas on humanoidirobotti, eli sen rakenteessa jäljitellään ihmiskehoa. Sitä kehitetään pelastuslaitosten henkilökunnan apulaiseksi. Tavoitteena on, että se pystyisi auttamaan esimerkiksi luonnonmullistuksien uhreja katastrofialueilla omin päin.

Atlaksen pitää siis osata liikkua vaikeassa maastossa. Se osaa jo kiertää esteitä, nousta portaita, hypätä ja tasapainoilla yhdellä jalalla, eikä se horjahda, vaikka sitä vähän tönäistäisiinkin.

Nyt robotin taidot laitettiin testiin metsäretkellä epätasaisessa maastossa.

Atlas selvisi testistä melko hyvin.

Tietokone laskee reitin

Yli 150 kiloa painavassa robotissa on ohjaustietokone, joka laskee sen raajoille sopivat liikkeet anturien, laseretäisyysmittarien ja kameran tietojen perusteella niin, että se pystyy jaloillaan.

Boston Dynamics on testannut Atlaksen taitoja aiemmin sisätiloissa. Silloin seurattiin, miten robotti selviää esimerkiksi paikasta, jossa on paljon isokokoisia kiviä. Atlas oli kuitenkin tuolloin tuettu.

Atlas ei ole Boston Dynamicsin ainoa hyvin tasapainossa pysyvä robotti, sillä yritys on kehittänyt myös Spot-robottikoiran. Se ei kellahda kumoon, vaikka sitä potkittaisiin.

Uusi robottisukupolvi osaa paljon muutakin kuin vain kysyä pystyssä. Lue lisää:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: