NASA ocean robot

Sukellusrobotin akusta ei lopu virta

Meren lämpötilaeroista energiansa saava SOLO-TREC on melkein ikiliikkuja.

keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Nasan uusi merentutkimusrobotti sukeltelee omin päin ja lataa akkunsa itsekseen. Robotin nimi on SOLO-TREC (Sounding Oceanographic Lagrangrian Observer Thermal RECharging), ja sen tehtävänä on kerätä tietoja merten tilasta. Se voi periaatteessa uurastaa pinnan alla uuvahtamatta, sillä sen virtalähteenä toimivan akun lataava generaattori jauhaa sähköä meriveden eri kerrosten lämpötilaeroista.

Akusta saavat virtaa muun muassa veden lämpötilaa ja suolapitoisuutta mittaavat instrumentit, satelliittipaikannin, tietoliikennelaitteet ja pumput, joiden voimin robotti nousee ja laskee vesikerroksesta toiseen.

NASA havsonde

Periaatteessa SOLO-TREC toimii omillaan niin kauan kuin meressä on lämpöä eli lähes loputtomiin. Ikiliikkuja se ei silti ole, koska se käyttää laitteen ulkopuolista energiaa, meriveden lämpöä, korostavat SOLO-TRECin kehittäneet Nasan Jet Propulsion Laboratoryn ja Scrippsin valtamerentutkimuslaitoksen tutkijat. Se kuitenkin muistuttaa niin sanottua toisen lajin ikiliikkujaa, joka muuttaa ympäristön lämpöä mekaaniseksi energiaksi aiheuttamatta lämpötilaerojen tasoittumista.

84 kilon painoista ja kahden metrin pituista SOLO-TRECiä on testattu Havaijin vesillä. Se on tehnyt kolmisensataa sukellusta noin puolen kilometrin syvyyteen. Joka sukelluksella se tuottaa noin 1,7 wattituntia energiaa. Se ei ole paljon, mutta se riittää pitämään robotin toiminnassa. Jos kaikki sujuu hyvin, SOLO-TREC-roboteilla on tarkoitus korvata nykyisin käytössä olevat 3?200 ARGO-poijua, jotka keräävät tietoja maailman meristä meren- ja ilmastontutkimuksen tarpeisiin.

Itsenäinen uurastaja

SOLO-TRECin pinnassa on öljyputkia, joita ympäröi vaha. Lämpimässä vaha laajenee ja puristaa öljyn generaattoria pyörittävään turbiiniin. Sähköpumpun avulla robotti vajoaa. Kun ympäröivä vesi on kyllin kylmää, vaha jähmettyy ja robotti alkaa nousta.

1. Lämpö saa öljyä ympäröivän vahan laajenemaan, jolloin se puristaa öljyn korkeapainesäiliöön. Kun säiliö on täynnä, venttiili päästää öljyn virtaamaan turbiiniin, joka pyörittää generaattoria. Sähkö varastoituu akkuun.

2. Kuljettuaan turbiinin läpi pienipaineinen öljy virtaa matala­painesäiliöön.

3. Robotin vajotessa kylmempiin vesikerroksiin vaha jähmettyy ja sen tilavuus pienenee, jolloin öljy pääsee virtaamaan matalapainesäiliöstä takaisin putkiin.

4. Akkuun varastoidulla sähköllä käytetään muun mua

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: