lifeguard robot

Robotti ryhtyy hengenpelastajaksi

Hengenpelastajarobotti kiiruhtaa hukkuvan luo 45 kilometrin tuntivauhtia eli paljon nopeammin kuin hengenpelastaja.

maanantai 8. marraskuuta 2010

Kun uimari on ajautunut liian kauan rannasta ja huutaa apua peläten hukkuvansa, hätiin voidaan lähettää Emily. Se on 1,2 metriä pitkä robotti, joka kiiruhtaa uimarin luo 45 kilometrin tuntivauhtia eli kuusi kertaa nopeammin kuin ripeinkään lihasvoimalla toimiva hengenpelastaja.

Yhdysvaltalaisen Hydronalix-yrityksen kehittämä hengenpelastajarobotti löytää avuntarvitsijan luo kaikuluotaimen avulla. Lisäksi sen ohjaustietokone on ohjelmoitu tunnistamaan hukkumisvaarassa olevan ihmisen tyypilliset liikkeet. Sen perusteella se osaa erottaa kohteensa muista vedessä liikkujista. Kun Emily saapuu hädänalaisen uimarin luo, tämä voi tarttua robotissa oleviin köysiin ja antaa Emilyn vetää itsensä rantaan.

Emily voidaan pestata paitsi uimavalvojaksi myös partioimaan merialueille. Siinä on valvontakamera sekä kaiuttimet, joilla se voi antaa ohjeita pelastettaville tai muille vesilläliikkujille.

Hydronalixin mukaan pelastusrobottia testataan Kaliforniassa ja se tuodaan markkinoille ensi kesänä. Yhdysvaltalaisilla uimarannoilla toimivat hengenpelastajat joutuvat töihin arviolta noin 80?000 kertaa vuodessa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: