Robotarm griber lynhurtigt

Robotti reagoi 50 kertaa niin nopeasti kuin ihminen

Robottikäsivarsi tarttuu heitettyyn esineeseen parhaimmillaan vain viidessä millisekunnissa. Katso, mihin robotti pystyy, ja tutustu myös muihin supernopeisiin konekäsiin.

keskiviikko 14. tammikuuta 2015 teksti Malene Breusch Hansen

Robottikäsivarsi on opetellut sieppaamista

Jos räpäytät silmiäsi, voi olla, että et ehdi nähdä, miten Lausanne-robottti tarttuu esineeseen.

Lausanne-robotti on kehitetty Sveitsissä Lausannen yliopistossa. Supernopea konekäsi voi reagoida 50 kertaa niin nopeasti kuin ihminen, parhaassa tapauksessa sen reaktioaika on vain viisi millisekuntia.

Robotin reaktionopeus ei perustu niinkään siihen syötettyihin tarttumisohjeisiin vaan niin sanottuun oppivaan tekoälyyn. Niinpä kone käytännössä parantaa itse suoritustaan koko ajan. Keksintö saattaa helpottaa tulevaisuudessa esimerkiksi avaruusromun keräämistä.

Konekädeltä sujuu pöytätenniskin

Nopeita konekäsiä kehitetään muuallakin. KUKA Robotics -yrityksen KUKA-robotti haastoi saksalaisen pöytätennispelaajan Timo Bollin kaksinpeliin. Katso tästä, miten kamppailussa kävi:

Video on tehty KUKA Robotics -yrityksen mainosfilmiksi, ja monet robotin lyönneistä oli etukäteen ohjelmoitu ja moneen kertaan harjoiteltu. Vaikka KUKA-robotti todellakin on riittävän nopea pelaamaan pöytätennistä, kyseessä ei siis ollut aivan tavallinen ottelu.

Robottikäsi pakkaa ennätysajassa

Nopeat robotit eivät ole pelkkiä leluja, sillä niitä voidaan käyttää esimerkiksi tehtaissa nopeutta vaativaan liukuhihnatyöhön.

Katso video, niin näet, miten nopeasti FANUC-yrityksen konekäsi pakkaa paristoja laatikoihin:

Robottikäsivarsi auttaa avaruudessa

Euroopan avaruusjärjestö ESA lähettää tänä vuonna valtavan robottikäden kansainväliselle ISS-asemalle. Sitä käytetään avaruusaseman ulkopuolella muun muassa rakenteiden kunnon tarkastamiseen, aurinkopaneelien asentamiseen ja saapuvien ja lähtevien kuljetusten käsittelemiseen.

Lue valtavasta robottikädestä ja monista muista roboteista lisää alla olevasta artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: