Treebot

Robotti pujottelee oksien lomitse

Treebot liikkuu itsenäisesti puiden latvustossa. Se painaa alle kilon ja pystyy kuljettamaan tavaraa kaksi kertaa oman painonsa verran.

perjantai 28. lokakuuta 2011

Kiipeileviä robotteja on toki nähty ennenkin, mutta Hongkongin yliopistossa kehitetty Treebot lyö taidoillaan kaikki edeltäjänsä laudalta. Se ei nimittäin osaa vain kavuta puunrunkoa pitkin, vaan se pystyy myös liikkumaan oksistossa.

Alle kilon painoisessa mekaanisessa kiipeilijässä on kamera. Niinpä sitä voidaan käyttää latvuksien tutkimiseen. Robotti saa pitävän otteen puunkuoresta kahdella kynnellä, joista toinen on aina ankkuroitunut alustaan ja toinen etsii sopivaa tarttumakohtaa. Siirtymisen aikana keskiosa vääntelehtii samaan tapaan kuin mittariperhosen toukka. Joustavien liikkeiden ansiosta se pystyy kiipeämään erikokoisiin puihin.

Treebotin nykyversio toimii sokkona. Se siis joutuu etenemään oksien seassa raajoillaan tunnustellen. Tavoitteena on kuitenkin lisätä siihen konenäkö, joka mahdollistaa myös kauko-ohjauksen maasta käsin.

Treebot sopii myös pieniin kuljetustehtäviin, sillä se jaksaa kantaa pari kiloa tavaraa. Sillä voidaan vaikka viedä syöttejä puun yläoksille.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: