Robotti pomppaa vedenpinnalta

Robotti pomppaa vedenpinnalta

Hyönteisrobottien suku sai uuden jäsenen: uusi robotti käyttää hyväkseen veden pintajännitystä ja pystyy hyppimään upottavalla alustalla.

keskiviikko 4. marraskuuta 2015 teksti Karine Kirkebæk

68 milligramman hyppivä robotti

Robottihyönteisten suku on taas kasvanut. Uusi tulokas on kolmen kärpäsen painoinen eli 68 milligrammaa painava vetten päällä kävelijä, joka pystyy ponkaisemaan vedenpinnalta 14 sentin korkeuteen.

Robotti käyttää hyväksi veden pintajännitystä

Keksinnössä hyödynnetään pintajännitystä. Ennen kuin robotti hyppää, se ikään kuin käpristyy vetämällä raajansa alleen pyrkien säilyttämään kosketuksen veteen niin kauan kuin mahdollista. Tästä asennosta robotti ponnahtaa ilmaan vain hiukan pienemmällä voimalla kuin pintajännitystä ylläpitävät voimat.

Kehitystyössä yhdysvaltalaiskorealainen tutkijaryhmä on ottanut mallia luonnosta. Robotin esikuvana ovat luteisiin kuuluvat vesimittarit, jotka voivat kulkea veden päällä.

Toistaiseksi ainoastaan yhden kerran pomppaamaan pystyvälle robotille kaavaillaan muun muassa erilaisia valvonta- ja pelastustehtäviä.

Tulevaisuus on mikrorobottien

Pienet robotit eivät vain pysty liikkumaan veden pinnalla vaan niitä voidaan käyttää myös mikroleikkauksiin elimistön sisällä. Lue lisää muun muassa robotista, joka voidaan ruiskuttaa silmään ja joka osaa poistaa veritulppia:

SANASTO

Pintajännitys: Nesteessä molekyylit vetävät toisiaan puoleensa kaikista suunnista. Pinnassa veto on suurimmillaan. Siksi molekyyleistä muodostuu eräänlainen joustava kalvo.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: