Veebot blood samples robot

Robotti opettelee verenimijäksi

Uuden robotin pitää tulla ihmistä taitavammaksi verisuonen löytäjäksi ja neulan pistäjäksi.

torstai 16. tammikuuta 2014

Verinäytteiden ottaminen ja ruiskujen työntäminen verisuoneen on robottien hommaa, uskoo yhdysvaltalainen Richard Harris. Hän on perustanut oman yrityksen, Veebotin. Yrityksen tavoitteena on kehittää kone, joka löytää verisuonen potilaan käsivarresta, pistää neulan suoneen ja imee verinäytteen paremmin kuin ihminen.

Infrapunavaloa ja ultraääntä

Verenimijärobotti on jo prototyyppivaiheessa. Potilas työntää käsivartensa mansettiin, joka täyttyy ilmalla ja puristaa olkavartta niin, että kyynärvarren suonet pullistuvat.

Sitten robotti valaisee käden infrapunavalolla, jotta suonet erottuvat paremmin. Robotti tunnistaa verisuonet vertaamalla näkemäänsä valokuviin, jotka on tallennettu sen muistiin. Kun suoni on löytynyt, robotti tarkastaa vielä ultraäänellä, että se on tarpeeksi paksu näytteenottoa varten. Sitten se pistää neulan.

Robotin täytyy päihittää ihmishoitajat

Nykyisellään robotti löytää sopivimman suonen 83 prosentin varmuudella eli suunnilleen yhtä varmasti kuin ihmishoitaja. Tavoitteena on vähintään 90 prosentin varmuus. Veebotin perustaja Richard Harris uskoo nimittäin, että robotin on oltava taitavampi kuin ihminen. Muuten potilaat eivät päästä konetta pistelemään itseään.

Infrapunakamera tunnistaa näytteenottoon sopivat suonet. Sitten robotti pistää.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: