Gekko robot

Robotti liimautuu ikkunaan kuin gekko

Kiipeävän robotin jalkojen mallina ovat liskon tarttumakarvat.

maanantai 13. joulukuuta 2010

Yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston tutkijat ovat rakentaneet nelijalkaisen koneen, joka kiipeää pystysuoraa lasipintaa pitkin. Stickybot-robotti pysyy kiinni sileässä alustassa ilman imukuppeja gekkoliskoilta kopioidun ratkaisun avulla.

Ilmiömäisestä kiipeilykyvystään tunnetuilla gekoilla on jaloissaan miljoonia pieniä sukaskarvoja, jotka jakautuvat päistään pieniksi säikeiksi. Niillä ne saavat otteen sileän pinnan pienimmistäkin, vain molekyylin kokoisista, ulokkeista. Jokaisen säikeen ja alustan väliin jää hyvin kapea rako, jossa vaikuttaa niin sanottu van der Waalsin voima. Voima on heikko, mutta se riittää kannattamaan liskoa, koska tarttumapisteitä on miljoonia.

gekko robot foot

Mark Cutkoskyn johtama tutkimusryhmä havaitsi, että gekon jalka pysyy alustassa vain, kun lisko vetää jalkaansa taaksepäin. Kun se työntää jalkaansa eteenpäin, se irtoaa alustasta. Seuraavassa vaiheessa ryhmä kehitti kumimaisen materiaalin, jonka pinnassa on mikroskooppisen pieniä karvoja. Ne pitävät robotin jalat kiinni lasissa.

Tavoitteena on kehittää materiaalia niin, että ihminenkin pystyy sen avulla kiipeilemään pitkin seiniä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: