3D-tulostettu silta

Robotit 3D-tulostavat sillan kanavan yli

Alankomaalainen 3D-tulostusyritys aikoo laittaa robotit tulostamaan metallista sillan, jota pitkin päästään ylittämään Amsterdamissa sijaitseva kanava.

keskiviikko 17. kesäkuuta 2015 teksti Malene Breusch Hansen

Alankomaiden pääkaupungissa Amsterdamissa laitetaan kaksi robottia tulostamaan terässilta kanavan yli.

MX3D-yritys on kehittänyt erikoisrobotteja, jotka pystyvät 3D-tulostamalla luomaan hyvinkin mutkikkaita osia aivan kuin ne taikoisivat ne ilmasta.

Robottien on määrä tulostaa itselleen tie kanavan yli: ne luovat ensin itselleen alustan ja liikkuvat sitten vähä vähältä kohti toista rantaa.

Tästä näet, miten rakentamisen on tarkoitus tapahtua:

Robotit käyttävät tulostukseen metallijauhetta

Kummallakin robotilla on tulostusvarsi, joka tuottaa sillan rakennetta aivan kuin hitsauskone liittäisi metalliosia yhteen. Ratkaiseva ero on siinä, että robotti ei kiinnitä valmiita osia toisiinsa vaan luo osat paikalla metallijauheesta.

Aiempaan rakenteeseen lisätään kerros kerrokselta pieniä tippoja sulaa metallia, jolloin saadaan aikaan useita "teräsnauhoja". Nauhat punoutuvat yhteen mutkikkaaksi rakenteeksi, joka on niin luja ja kestävä, että sitä pitkin voi kävellä veden yli.

Robotit tulostavat luonnossa

Sillan valmistamisen tehtaan sijaan itse paikalla mahdollistaa se, että MX3D:n robotit ovat kuusiakselisia. Ne voivat tulostaa siltaa aina siihen suuntaan kuin kulloinkin tarvitaan. Näin osia ei tarvitse ensin tulostaa normaalissa laatikkomaisessa 3D-tulostimessa ja sitten myöhemmin liittää toisiinsa kanavan yllä.

Yrityksen uusi robottitekniikka on siltatiimin mukaan juuri se, mitä tarvitaan 3D-tulostuksen käyttökohteiden laajentamiseen. Prototyyppien ja varaosien lisäksi sillä voidaan alkaa tulostaa isoja rakenteita.

Katso, miten MX3D:n tekniikka kehitettiin:

Lue lisää 3D-tulostuksesta ja sen monista mahdollisuuksista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: