nb_u23 gepardi

Nelijalkainen robotti on aitajuoksija

Nelijalkainen Cheetah-robotti osaa juosta ja hypätä aitojen yli ilman ihmisen apua. Robotin lidar-laite rekisteröi tielle osuvat esteet.

keskiviikko 3. kesäkuuta 2015 teksti Jesper Bindslev

Robotti ohjaa itse juoksuaan

Cheetah – eli gepardi – on ensimmäinen robotti, joka ohjaa jalkojaan täysin itsenäisesti. Se osaa laskea, minkälainen hyppy kulloinkin tarvitaan esteen ylittämiseen, ja se selviää melkein puoli metriä korkeista esteistä. Vaikka pyörillä kulkevat robotit ovatkin Cheetahia nopeampia ja ne osaavat hypätä korkeammalle kuin gepardirobotti, ne eivät osaa tehdä temppujaan ilman ihmisen apua.

Cheetah kartoittaa maastoa ja rekisteröi esteitä lidar-laitteellaan eli eräänlaisella lasertutkalla. Toisin sanoen robotti lähettää laserpulssin ja mittaa, miten nopeasti pulssi heijastuu takaisin laitteeseen.

Uusi algoritmi sopeuttaa juoksevan robotin liikkeet ympäristöön. Robotin liikkeiden korjaamiseen menee vain puolet siitä ajasta, jossa robotti ottaa yhden askeleen.

Cheetah juoksee 8 km/h

Robotti painaa noin 35 kiloa eli suunnilleen saman verran kuin gepardi, mutta koneversio ei vielä pingo yhtä nopeasti kuin esikuvansa. Robotin nykyversio osaa ohittaa esteet, kun se kulkee noin 8 kilometrin tuntinopeudella. Jos lasernavigaatio ei ole päällä, robotin huippunopeus on 21 km/h. Tutkijoiden tavoitteena on kehittää robotin nopeutta edelleen.

Nelijalkainen robotti on Bostonissa toimivan Massachusettsin teknillisen korkeakoulun eli MIT:n tutkijoiden kehittämä. Työhön on saatu tukea Yhdysvaltojen armeijan DARPA-kehitysosastolta. Robotille kaavaillaan sekä sotilas- että pelastustehtäviä.

Eläinrobotit rynnistävät

Cheetah-robotin liikkeisiin on saatu inspiraatiota luonnon nelijalkaisilta pikajuoksijoilta. Toisten robottien esikuvana ovat taas olleet hyönteiset, linnut ja kalat. Lue lisää artikkelista: Fiksu robotti matkii eläimiä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: