Kyborgi olympialaiset TOP TEASER

Kyborgit kisaavat omissa olympialaisissaan

Maailman ensimmäinen kansainvälinen robottitekniikkaa käyttävien ihmisten - kyborgien - kilpailu käynnistyy 8. lokakuuta Zürichissa. Kyborgit kilpailevat siitä, kellä on paras robottikäsivarsi, eksoskeleton ja aivokäyttöliittymä.

keskiviikko 5. lokakuuta 2016 teksti Signe Sørensen ja Mikkel Skovbo

8. lokakuuta se alkaa.

Robottiraajat ja mekaaniset tukirangat siivittävät kilpailijat esteiden yli, ratojen ympäri ja selviämään kiperistä vaatetehtävistä.

CYBATHLON – maailman ensimmäinen kansainvälinen urheilukilpailu ihmisille, joilla on vakava ruumiinvamma – tarjoaa kilpailuja, joissa noustaan portaita, ripustetaan pyykkiä ja pyöräillään.

Lajit saattavat kuulostaa yksinkertaisilta, mutta tehtävät suoritetaankin tuoreimman robottitekniikan avulla.

Halvaantunut kisaa ajatuksen voimalla

Tapahtuman tarkoituksena on tarjota mahdollisuus näyttää maailmalle, mitä voidaan saada aikaan, kun yhdistetään vaikea ruumiinvamma, normaalit älynlahjat ja robottitekniikka.

Yhteistä kaikille 25 maasta peräisin olevalle 74 osanottajalle on se, että heidän on mahdotonta liikuttaa yhtä tai useampaa raajaa. Sen sijaan he käyttävät robottitekniikkaa, joka tekee heistä eräänlaisia kyborgeja tai bionisia ihmisiä.

Kokonaan tai osittain halvaantuneet kilpailevat Sveitsin "kyborgiolympialaisissa" tietokonepelaamisessa. He ohjaavat pelihahmoja suoraan aivoillaan.

Moderni kyborgi voi olla vaikkapa mies, jolta on amputoitu jalat polven yläpuolelta. Robottiproteesien avulla hän voi jälleen koukistaa polviaan vain sitä ajattelemalla ja kävellä normaalisti.

Toiset osanottajista eivät pysty käyttämään kumpaakaan jalkaansa vaan kävelevät jalkoja tukevan robotti-eksoskeletonin avulla.

Kyborgikisojen taustalla on tiivis yhteistyö

CYBATHLONin kilpailijat tekevät tiivistä yhteistyötä heidän apuvälineitään kehittävien tutkijoiden kanssa. Lue lisää tutkijoiden, urheilijoiden ja robottitekniikan kolmiyhteydestä tästä:

CYBATHLON

Nimi on yhdistelmä englannin sanoista:

  • "Cyborg": "Kyborgi" eli ihminen, joka on osaksi kone.
  •  "Athlon": "Kilpailu", joka juontuu kreikan athlos-sanasta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: