Boston Dynamics Spot

Äänetön laserkoira ei pysähdy

Googlen omistama Boston Dynamics -yritys on kehittänyt yrityksen tähän asti edistyneimmän eläinrobotin: sen sähköllä toimiva konekoira etsii tien lasersäteiden avulla ja pysyy pystyssä, vaikka sitä potkaistaisiin.

maanantai 16. helmikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Pelastuskalustosta, autoista ja haarukkatrukeista ei ole paljon iloa, kun jotain painavaa on raahattava vaikeakulkuisen metsän läpi, romahtaneen rakennuksen yli tai ylös tai alas portaita.

Tulevaisuuden robotit sen sijaan ylittävät esteet kuin eläimet – ainakin jos Spot-koirarobotin kehittänyttä Googlen omistamaa Boston Dynamics -yritystä on uskominen.

Googlen robotti käyttää lasertekniikkaa

Spot kulkee sähkömoottorin ja akkujen avulla. Sillä on neljä jalkaa, ja se navigoi lidar-tekniikalla. Lidaria voidaan kuvata tutkaksi, joka radioaaltojen sijaan luotaa ympäristöä laservalolla.

Sähkömoottorin ansiosta Google-koira on lähes äänetön ryömiessään maastossa tai noustessaan mäkiä tai portaita, vaikka se etenee hämmästyttävän nopeaa vauhtia.

VIDEO: Googlen koira pysyy jaloillaan potkunkin jälkeen:

Aiemmat Googlen koirat olivat raskaita ja äänekkäitä

Google ja Boston Dynamics, jotka tekevät yhteistyötä yhdysvaltalaisen asevoimien tutkimusorganisaation DARPAn kanssa, ovat tuottaneet koirarobotista useita versioita.

Vuoden 2005 versio, BigDog, painoi 109 kiloa, ja siinä oli kovaääninen yksisylinterinen polttomoottori. Spot, jonka Boston Dynamics on kehittänyt Googlen ostettua yrityksen vuonna 2013, on sen sijaan BigDogia hiljaisempi, ketterämpi ja selvästi nopeampi.

Google vaikenee Spotin käyttökohteista

BigDog kehitettiin Yhdysvaltojen asevoimien kantojuhdaksi. Se pystyi kantamaan selässään jopa 154 kilon taakan. Google ja Boston Dynamics eivät ole valottaneet sitä, mitä tehtäviä Spotille on kaavailtu.

Spotin ominaisuudet tekevät siitä robotin nähneiden mukaan esimerkiksi erinomaisen pommi-, poliisi- tai pelastuskoiran. Vieläkin paremmin se voisi sopia opaskoiraksi näkövammaisille.

Google ei ole ainoa eläinrobottien kehittäjä

Google ei ole ainoa, joka on ottanut mallia eläinmaailmasta kehittäessään robotteja. Eri puolilla maailmaa rakennetaan robotteja, jotka muistuttavat muun muassa lokkeja, meduusoita, sudenkorentoja tai päästäisiä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: