Coral Castle

Miten korallista syntyi linna?

Floridassa sijaitseva Coral Castle on yhden miehen työtä. Vieläkään ei tiedetä, miten hän sen teki.

maanantai 4. tammikuuta 2010

Etelä-Floridan erikoisimpiin nähtävyyksiin kuuluu suhteellisen pieni korallikalkkikivestä tehty linna, Coral Castle. Siitä huolimatta, että se levittäytyy vain muutaman tuhannen neliömetrin alalle, paksut muurit, painavat portit ja massiiviset tornit ovat ulkoiselta olemukseltaan hyvin vaikuttavia.

Coral Castle on yhden ainoan ihmisen käsialaa. Sen rakensi latvialainen siirtolainen Edvards Liedskalni?š, joka tunnetaan maailmalla paremmin nimellä Edward Leedskalnin. Hän aloitti rakennustyöt vuonna 1920 toipuakseen nuoruudenaikaisen kihlattunsa ja suuren rakkautensa menettämisestä juuri ennen hääpäivää. Leedskalnin pakersi muistomerkkinsä parissa aina kuolemaansa asti.

Leedskalninin hanketta verhosi salaperäisyys, eikä vielä nykyäänkään tiedetä tarkalleen, miten hän sai suuret kivet paikoilleen. Vaikka hän esitteli aikaansaannoksiaan mielellään vierailijoille, hän ei halunnut paljastaa heille työmenetelmiään. Linnan rakentaminen yhden miehen voimin oli melkoinen suoritus, joten sen uteliaille ihmisille aiheuttama päänvaiva oli tavallaan ymmärrettävää.

Leedskalninillahan ei ollut käytettävissään tehokkaita nykyaikaisia työkaluja, kuljetusvälineitä eikä nostureita. Ja hän oli suhteellisen heiveröinen mies, joka ei vakuuttanut rakentajana ainakaan lihasvoimillaan.

Leijuvat kivet poikivat outoja huhuja

Huhumyllyä pyörittivät pikkupojat, jotka hiiviskelivät Leedskalninin nurkissa. Eräskin poikaporukka väitti nähneensä, että isot kivet leijuivat työmaalla kuin heliumpallot.

Leedskalninin omien puheiden mukaan raskaatkin työt sujuivat, koska hän osasi käyttää vipua ja taljaa. Ilmeisesti selitys ei kelvannut, sillä asian ympärillä pyörivä keskustelu sai hyvin erikoisia sävyjä. Leedskalninin arveltiin tuntevan muinaisten egyptiläisten rakennustekniikan, saavan apua avaruusolennoilta tai löytäneen viisauden lähteen.

Vaikka Leedskalninin menetelmiä ei tunneta, hänen pystyttämistään rakennelmista on toki onnistuttu selvittämään yhtä ja toista. Kiviä ei ole esimerkiksi liitetty toisiinsa laastilla vaan ne on työstetty niin, että ne sopivat täydellisesti toisiaan vasten. Niiden väliin ei saa siten työnnetyksi ohuttakaan veistä.

Yhdeksän tonnin portti liukui ennen kevyesti

Kun vuonna 1986 alettiin kunnostaa aikaisemmin kevyesti auennutta yhdeksän tonnin painoista porttia, kävi ilmi, että Leedskalnin oli porannut sen läpi reiän. Reikään oli työnnetty metallitanko, jonka alapäähän oli kiinnitetty kuorma-auton laakeri. Laakerin vioittumisen takia portti oli juuttunut. Korjaus auttoi asiaa, mutta sen jälkeenkään portti ei enää liukunut auki entiseen tapaan.

Yli tonni kalkkikiveä

Floridan kaakkoiskulmalla kallioperä koostuu paljolti erikoisesta kalkkikivestä, jota on syn­tynyt meressä muinaiseliöiden kuorista ja koralleista peräisin olevista kalsiumyhdisteistä.

Edward Leedskalnin ei joutunut näkemään kovinkaan paljon vaivaa löytääkseen rakennusainetta, jota hän tarvitsi linnaansa 1?100 tonnia. Helpolla hän ei silti päässyt, sillä osa kivistä oli suurempia kuin Kheopsin pyramidin rakentamisessa käytetyt lohkareet. Rakennelmista tuli niin kestäviä, että ne selvisivät vaurioitta tuhoisasta Andrew-hurrikaanista vuonna 1992.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: