Poltto paljastaa ruoan energiamäärän

Millä tavalla on määritetty esimerkiksi, että 100 grammaa rasvatonta piimää sisältää 120 kilojoulea energiaa?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Elintarvikkeiden energiamäärä voidaan selvittää standardoidulla testimenetelmällä, joka perustuu aineiden lämpöarvon selvittämiseen polttamalla. Testi tehdään erityisellä polttolaitteella, jossa tutkittava aine palaa vakiotilavuudessa ja luovuttaa palaessaan tietyn määrän energiaa lämpönä ympärillä olevaan aineeseen, tavallisesti veteen. Laitetta kutsutaan pommikalorimetriksi. Pommikalorimetrissä aine poltetaan puhtaalla hapella täytetyssä pienessä paineistetussa metallikammiossa. Paine varmistaa, että palaminen on täydellistä. Pommikalorimetrin nimi johtuu siitä, että kammio voi räjähtää, sillä palo aiheuttaa sen sisälle lisäpainetta. Kammio puolestaan sijaitsee vesisäiliössä niin, että vesi ympäröi sitä. Testitulos saadaan vesisäiliön lämpötilan muutoksesta ja voidaan ilmaista kilojouleina tai kilokaloreina sataa grammaa kohti. Kilokalori on 4,19 kilojoulea. Pommikalorimetrin toiminta muistuttaa ihmisen aineenvaihduntaa. Palaminen on rinnastettavissa elimistön entsyymien vaikutukseen, sillä lopputulos on sama: syntyy energiaa, hiilidioksidia ja vettä sekä hajoamattomia aineita.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: