Jätevesi top

Näin inhottavaa on tulevaisuuden kierrätystekniikka

Ala jo totutella ajatukseen: tulevaisuudessa syödään jauhomatoja ja huuhdotaan ne alas jätevedellä sekä tuotetaan sähköä virtsasta.

keskiviikko 24. elokuuta 2016 teksti Kristian Filrup & Jesper Bindslev

1. Perusta jauhomatofarmi keittiönpöydälle

Kotona kasvatetut jauhomadot ovat valmiita syötäväksi. LIVIN FARMS

Jotta maailman väestölle saadaan tarpeeksi ruokaa, naudanlihan tilalla on alettava syödä hyönteisiä. Livin Farms -yritys on kehittänyt käytännöllisen laitteen, jossa voidaan kasvattaa keittiössä jauhopukin toukkia.

Lipaston tapaisessa koneessa toukkia ruokitaan ruoantähteillä ja kaurahiutaleilla, ja sitä mukaa kuin ne kasvavat, ne siirtyvät alemmalle tasolle.

8–9 viikossa toukat ovat sopivan kokoisia syötäväksi. Valmistajan mukaan toukkien maku on neutraali, hieman pähkinämäinen, ja ne tarvitsevat kasvaakseen vain kymmenesosan siitä pinta-alasta, joka tarvitaan vastaavan proteiinimäärän tuottamiseen nautoja kasvattamalla.

2. Kulauta lasillinen omaa jätevettäsi

Bill Gates maistaa vettä, joka oli vain muutamia tunteja aiemmin jätevettä. GATESNOTES

Sama vesi, jolla huuhtelet vessan, voi tulla parin tunnin päästä takaisin vesihanasta. Uusi tekniikka puhdistaa jätevedet pikavauhtia juomakelpoiseksi.

Menetelmää harkitaan nyt otettavaksi käyttöön Kaliforniassa, jossa on monin paikoin jatkuva pula juomavedestä useiden vuosien kuivuuden jälkeen. Jätevesiä puhdistamalla saataisiin talousvettä viidesosalle osavaltion asukkaista.

Bill & Melinda Gatesin säätiön tukema yritys on kehittänyt niin sanottua Omni Processor -laitosta. Se voisi puhdistaa jätevettä ja tuottaa sähköä.

3. Sähköä omasta virtsasta

Sukat sisältävät sähköä tuottavat mikrobipolttokennot. IOP PUBLISHING

Useimmiten housuihin pissiminen ei ole suositeltavaa, mutta brittiläisen Bristol BioEnergy Centren kehittämällä tekniikalla se voidaan saada tuottamaan energiaa.

Tutkimuskeskus on kehittänyt sukkiin upotettavat mikrobipolttokennot. Niissä bakteerit tuottavat sähköä hajottaessaan virtsan sisältämiä ravintoaineita.

Polttokennot kykenevät toistaiseksi tuottamaan vain heikkoa sähkövirtaa, mutta brittitutkijoiden mukaan se voisi riittää lataamaan lähettimen, jolla esimerkiksi erämaahan eksynyt henkilö voisi ilmoittaa sijaintinsa etsijöille.

Jäte, vesi ja energia kiertävät

Tulevaisuudessa jätteet, ruoka, juoma ja energia ovat kaikki osa yhtä suurta kiertokulkua. Lue, miten se toteutetaan ehkä hieman ällöttäviltä tuntuvilla menetelmillä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: