Samsung flexible phone

Vika: Näyttö on liian pieni

maanantai 24. lokakuuta 2011

Orgaaninen diodi saa näytön taipumaan

Puhelinta käytetään yhä enemmän myös intenetsivujen selaamiseen.

Nettisurfailun tekee tosin hankalaksi puhelimen pieni näyttö. Useimmat verkkosivustot on suunniteltu näyttämään hyvältä tietokoneen kuvaruudulla, jossa on hyvä näytön tarkkuus ja paljon pinta-alaa. Ratkaisu saattaa olla taipuisa näyttö, joka voidaan rullata erikokoiseksi aina tarpeen mukaan.

Jo nyt monissa puhelimissa käytetään niin sanottuihin orgaanisiin valodiodeihin perustuvia OLED-näyttöjä, joissa värit ovat kirkkaampia ja jotka kuluttavat vähemmän sähköä kuin vanhemmat nestekidenäytöt. Samsung on esitellyt puhelimia, joissa on taipuisa näyttö. Ajatus on se, että näyttöä rullataan suuremmaksi, kun tarvitaan lisää pinta-alaa. Täyteen mittaansa avattuna näyttö on kaksi kertaa niin suuri kuin useimmissa nykyisissä älypuhelimissa.

Samsung aikoo aloittaa taipuisanäyttöisten puhelimien sarjatuotannon vuoden 2012 kesällä. Niistä on uumoiltu alkavan suuri mullistus. Tiukasti kokoon kiertyvä ohut kosketusnäyttö voidaan vetää auki, kun puhelimella halutaan surfata netissä tai vaikka katsella valokuvia tai elokuvia.

Toisaalla tutkitaan mahdollisuutta jättää näyttö pois kokonaan. Sen sijaan puhelin halutaan varustaa projektorilla, joka voi heijastaa halutun kokoisen näytön mille tahansa pinnalle. Hieman kauempana tulevaisuudessa on hologrammiprojektio, jolla voidaan tuot-taa kolmiulotteisia kuvia. Esimakua niistä on saatu muun muassa Tähtien sota -elokuvissa.

Laadukas kuva taipuisalla näytöllä

OLED-näyttö koostuu orgaanisista diodeista, jotka loistavat väreissä, kun niihin johdetaan sähköä. Taustavaloa ei tarvita, ja siksi sähköä kuluu vähemmän kuin vanhoissa LED-näytöissä. OLED-näytön elektrodit voivat olla taipuisia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: