Cell phone

Kännykän 6 vikaa. Pian niistä päästään eroon

Uusissa kännyköissä on lukuisia hienoja toimintoja, mutta aina ne eivät toimi kunnolla. Lue tästä lisää näistä ärsyttävistä vioista ja siitä, miten niistä päästään eroon.

maanantai 24. lokakuuta 2011

Matkapuhelimesta on tullut jokamiehen ja -naisen viestintäväline. Monissa maissa on jopa enemmän kännyköitä kuin ihmisiä. Viime vuosina puhelin on muuttunut monitoimilaitteeksi, jossa yhdistyvät puhelin, mp3-soitin, tietokone, kamera ja gps-navigaattori.

Näitä älypuhelimia valmistuu Kaukoidän tehtaiden liukuhihnoilla sata miljoonaa neljännesvuodessa.

Kännykästä on siis hyvää vauhtia tulossa enemmän tietokone kuin puhelin, mutta käyttäjän kannalta kehitys ei ole mennyt aina oikeaan suuntaan. Monet älypuhelimet ovat isoja ja kömpelöitä ja ne maksavat yhtä paljon kuin kannettava tietokone. Lisäksi uudet hienot toiminnot syövät niin paljon sähköä, että akku tyhjenee muutamassa päivässä.

Valmistajat lupaavat, että näistä pulmista päästään pian eroon. Uudet puhelimet ovat kevyitä, niissä on entistä suurempi näyttö ja paljon nykyistä nopeampi internetyhteys, ja ne ymmärtävät myös puhetta.

Sanastoa

OLED: Organic light-emitting diode. Muovista tehty valonlähde, josta voidaan valmistaa taipuisia näyttöjä tulevaisuuden puhelimiin.

4G-LTE Advanced: Mobiilin internetin seuraava sukupolvi. Tiedonlatausnopeus voi periaatteessa olla jopa teratavu sekunnissa.

Cloud-computing: Tekniikka, jossa varsinaiset laskutoimitukset suorittavat tietokoneet voivat sijaita ”pilvessä” eli eri puolilla internetiä.

Järjestelmäpiiri: (System on a chip, SoC) on mikrosiru, johon on mahdutettu kaikki puhelimen toimintoja ohjaavat komponentit.

Superkondensaattori: Komponentti, johon voidaan varastoida ionien liikkeen avulla poikkeuksellisen suuri määrä sähköä.

Äänihaku: Toiminto, jolla internetin haku­koneeseen voi syöttää hakusanat puheena. Mahdollista

Teema

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: