nb_u36 doctor smartphone

Lääkäri löytyy kännykästä

Oletko nukkunut tarpeeksi? Montako kaloria olet kuluttanut tänään? Mikä olikaan veriryhmäsi? Uudet Apple-laitteet keskittynevät terveydentilan ja aktiivisuuden seuraamiseen.

torstai 4. syyskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Ensi tiistaina tuhansien uteliaiden odotus loppuu, kun Apple paljastaa uudet laitteensa.

Näytön tarkkuus tuskin lienee ainoa seikka, johon IT-jätti on panostanut tuotekehittelyssä.

Uuden iPhone 6:n uskotaan tukevan toimintoja, joilla käyttäjä voi sekä tarkkailla terveyttään että käsitellä lääkereseptejään ja muita terveyteensä liittyviä dokumentteja. Luvassa on ilmeisesti myös laaja sovellus oman aktiivisuuden seurantaan.

Kännykkä paljastaa pian syövän

Viime vuosina monet tutkijat ja yritykset ovat kehitelleet laitetta, jota voitaisiin kutsua vaikka Tohtori Älypuhelimeksi.

Eri tahot ovat tehneet koeversioita sovelluksista ja laitteista, joilla voidaan todeta aivoverenvuoto, määrittää tulehdus veritipasta tai jopa nuuhkimalla selvittää, onko näytteessä syöpäsoluja.

Apple lähtee kuitenkin luultavasti aluksi liikkeelle hieman vaatimattomammalla konseptilla ja keskittyy henkilökohtaisten terveystietojen keräämiseen niin kutsuttuun Health-sovellukseen.

Älypuhelin saa seurakseen älykellon

Apple ja Yhdysvaltojen terveysviranomaiset ovat jo pitkään neuvotelleet henkilökohtaisten terveystietojen toimittamiseen ja säilyttämiseen liittyvistä kysymyksistä. Se, mitä uusi laite lopulta osaa, selviää vasta tiistain esittelyssä.

Yleisesti odotetaan, että Apple lanseeraa iPhonen kumppaniksi myös oman puettavan älykellonsa. Kilpailija Samsung on jo tuonut markkinoille ensimmäiset älykellonsa, jotka muun muassa mittaavat pulssia ja keräävät kuntoilusuorituksen aikana tietoja rasituksesta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: