nb_u39 iPhone

iPhone noudattaa fysiikan lakeja

Applen puhelimien uusi lippulaiva, iPhone 6 Plus, on saanut ikävää huomiota, kun se on taipunut käyttäjien taskussa. Ilmiön selitys on silkkaa fysiikkaa: puhelin on tehty kevyestä alumiinista.

keskiviikko 24. syyskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Applen uuden iPhone 6 -puhelimen omistajat voivat joutua kalliilla tavalla tekemään tuttavuutta erään fysiikan käsitteen kanssa. Kyse on Mohsin asteikosta, jolla ilmoitetaan materiaalin kovuus.

Viikon varrella on uutisoitu useasti, että hieman alle 123 neliösentin kokoinen ja 5,5 tuuman näytöllä varustettu Plus-malli taipuu helposti keskeltä, jos se tungetaan kireiden housujen taskuun.

Ongelman syy on silkkaa fysiikkaa: iPhone 6 Plus on vain 7,1 millin paksuinen, ja elektroniikka on pakattu suhteellisen pehmeään metallikuoreen.

Unbox Therapy -blogin videossa Lewis Hilsenteger esittelee, kuinka helposti hänen iPhone 6 Plus -puhelimensa taipuu.

Alumiinia on helppo muotoilla

Itävaltalainen mineralogi Friedrich Mohs kehitti vuonna 1824 nimeään kantavan asteikon materiaalien kovuuden ilmoittamiseen. Kovin aine saa asteikolla arvon 10. Alumiinin arvo on vain 2,5–3.

Alumiinin etuna on se, että se on hyvin kevyttä ja taipuisaa, joten sitä on helppo muotoilla. Näiden ominaisuuksien ansiosta iPhone 6 näyttää juuri siltä, miltä se näyttää.

Vankka puhelin painaa kolminkertaisesti

Kovemmasta metallista saisi tehtyä kestävämmän puhelimen, mutta silloin keveys ja ulkonäkö kärsisivät. Esimerkiksi Applen oma iPhone 4, jonka kuori on ruostumatonta terästä, näyttää aivan erilaiselta.

Ruostumaton teräs asettuu Mohsin asteikolla kuuden paikkeille, mutta se painaa lähes kolme kertaa niin paljon kuin alumiini, eikä siitä taivutella yhtä pyöreitä ja silmiähiveleviä kulmia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: