Fabric antenna

Antenni toimii vaatteen osana

Uusi litteä ja joustava antenni voidaan ommella kiinni työvaatteisiin. Se helpottaa esimerkiksi palomiesten ja pelastustyöntekijöiden paikantamista

torstai 8. heinäkuuta 2010

Patria Aviation Oy on kehittänyt uuden joustavan antennityypin. Vaikka se näyttää vain kankaanpalalta, jota peittää ohut läpikuultava suojakerros, se toimii antennina Iridium-satelliittipuhelimien ja gps-navigointisatelliittien käyttämillä taajuuksilla. Tekstiiliantenni on Euroopan avaruusjärjestön Esan tietoliikennejärjestelmien tutkimusohjelmaan ARTESiin kuuluva hanke.

Haasteellisinta oli sopivan materiaalin löytäminen. Sähköisiä ominaisuuksia testattiin eri tekniikoilla. Tärkeintä oli joustavuus. Jos antenni ommellaan vaikkapa takkiin, sen pitää joustaa suorituskyvyn kärsimättä samalla tavoin kuin kangas taipuu takin käyttäjän liikkuessa. Antenni sai vuoden 2009 lopulla tulikasteensa, kun sen avulla soitettiin Iridium-puhelu Tampereelta Patria Aviationin elektroniikkalaboratoriosta Esan avaruustekniikkakeskukseen Alankomaihin.

Antenni voidaan ommella esimerkiksi palo- ja pelastushenkilöstön ja sotilaiden vaatteisiin. Näin heidän sijaintinsa saadaan helposti selville, ja antennin käyttö voi pelastaa niin auttajien kuin autettavienkin hengen.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: