DNA musiikkivideo

Microsoft tallensi musiikkivideon dna:han

Tulevaisuudessa on mahdollista tallentaa esimerkiksi valokuvia, asiakirjoja ja e-kirjoja dna-molekyyleihin. Jo nyt Microsoftin on onnistunut tallentaa keinotekoiseen dna:han 200 megatavua dataa.

torstai 14. heinäkuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk

Unohda usb-muistit ja kiintolevyt. Tulevaisuudessa voi tallentaa lomakuvat ja työtiedostot dna:han.

Idea voi kuulostaa erikoiselta, mutta sillä on etuja, joilla tavalliset massamuistit eivät pysty kilpailemaan.

20 kertaa enemmän dataa

Huhtikuussa Microsoftin tutkimusosasto Microsoft Research osti 11 000 keinotekoista dna-molekyyliä Twist Biosciences -yritykseltä. Asiasta kerrotaan ScienceAlert-sivustossa.

Viime viikolla it-jätti Microsoft ilmoitti tehneensä ennätyksen tallentamalla 200 megatavua tietoa keinotekoiseen dna-säikeeseen.

Se on 20 kertaa enemmän dataa kuin aiemmassa ennätyksessä.

Yhteen yhtiön hankkimista dna-molekyyleistä Microsoftin tutkijat onnistuivat tallentamaan muun muassa OK Go -yhtyeen musiikkivideon ”This Too Shall Pass”:

Dna:n edut

Tiedon tallentaminen eloperäiseen materiaaliin voi tuntua turhalta puuhalta, mutta toisin kuin kiintolevyt, Blu-ray-levyt ja lähes kaikki muut nykyiset tallennusvälineet dna voi säilyä ehjänä ja luettavana 1 000–10 000 vuotta.

Musiikkivideon lisäksi dna-molekyyliin tallennettiin myös seuraavat:

200 megatavua saattaa kuulostaa vähäiseltä määrältä, kuin sitä verrataan esimerkiksi tavallisen iPhonen 16 000 megatavun tallennustilaan. Dna:sta voi silti kehittyä oivallinen tallennusväline, koska etenkin keinotekoinen dna säilyy hyvänä hyvin pitkään.

Tallennettavaksi valittiin kirjoja ja musiikkivideoita, sillä haluttiin osoittaa, että dna:n avulla ihmisen kulttuurin tuotoksia voidaan säilyttää tuhansia vuosia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: