Ny teflon

Teflonin seuraaja helpottaa arkea

Teflon jää pian historiaan, siilä uuden metallipinnoille tarkoitetun laserkäsittelyn ansiosta vessanpöntöt eivät enää juuri tarvitse huuhteluvettä eikä keittiövälineitä enää tarvitse tiskata. Autojen ruostesuojauskin tulee tarpeettomaksi.

torstai 8. lokakuuta 2015 teksti Gorm Palmgren

Teflon jää toiseksi

Uudella laserkäsittelyllä platina, titaani ja messinki saadaan hylkimään vettä niin tehokkaasti, että pisarat suorastaan roiskuvat pinnoilta pois.

VIDEO: Katso, miten vesi karkaa metallin päältä

Vessanpöntöt eivät tarvitse juuri lainkaan vettä

Kun vessanpöntöt ja viemäriputket valmistetaan uudesta laserkäsitellystä metallista, uloste, virtsa ja bakteerit eivät tartu pinnoille, jolloin huuhteluun riittää erittäin vähäinen vesimäärä.

Uusi pinnoite helpottaa elämää myös monissa köyhissä maissa, joissa ihmiset kärsivät huonosta hygieniasta ja veden puutteesta. Siellä itsestään puhdistuvat pinnat ovat suuri edistysaskel.

Autot ja pyörät eivät ruostu

Lasekäsitellystä metallista valmistettu auto tai polkupyörä ei ruostu, sillä pinta pysyy aina täysin kuivana. Sateella vesipisarat liukuvat pois pinnalta ja poistavat mennessään pölyn ja lian.

Keittiövälineitäkään ei enää tarvitse pestä eikä kuivata, vaan niille riittää lyhyt huuhtelu.

Instrumentit ja vesijohdot pysyvät steriileinä

Pieneliöt lääkärin instrumenteissa, bakteerit vesijohdoissa tai lihan jätteet teurastajan koneissa aiheuttavat suuren terveysuhan.

Bakteerit eivät kuitenkaan voi lisääntyä uusilla, käytännössä itsestään puhdistuvilla pinnoilla, sillä laserkäsitelty metalli huuhtoo ne pois. Pinnat pysyvät puhtaina ja steriileinä.

Maailman kalleimmat materiaalit

Mikä on maailman kalleinta ainetta? Listalla ovat niin kulta ja platina kuin timanttikin, mutta ensimmäistä sijaa ne eivät pidä hallussaan.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: